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論  文
原  著
日本語のみ
Article
Original
Japanese Only

セロリエキスとルチン併用による終末糖化産物形成阻害作用

Inhibition of advanced glycation end product formation by celery extract and rutin

  • 河北 龍志1)
  • 松井 孝憲2)
  • 山岸 昌一3)
  • Kawakita Ryuji1)
  • Matsui Takanori2)
  • Yamagishi Sho-ichi3)
  • 1) 株式会社アップワード
  • 2) 久留米大学医学部糖尿病性血管合併症病態・治療学
  • 3) 昭和大学医学部内科学講座糖尿病・代謝・内分泌内科学部門
  • 1) Upward Co.,LTD
  • 2) Department of Pathophysiology and Therapeutics of Diabetic Vascular Complications, Kurume University School of Medicine
  • 3) Division of Diabetes, Metabolism and Endocrinology Department of Medicine, Showa University School of Medicine

執筆者連絡先

Author Contact

山岸 昌一

〒142-8666 東京都品川区旗の台1-5-8

昭和大学医学部内科学講座糖尿病・代謝・内分泌内科学部門

shoichi@med.showa-u.ac.jp

Yamagishi Sho-ichi

Division of Diabetes, Metabolism and Endocrinology Department of Medicine

Showa University School of Medicine, 1-5-8 Hatanodai Tokyo 142-8666, Japan

shoichi@med.showa-u.ac.jp

Diabetes Frontier Online 7, e1-002, 2020 http://doi.org/10.15634/J0100_0701_002

受付日
2020-5-20
受理日
2020-6-9
掲載日
2020-6-10

Diabetes Frontier Online 7, e1-002, 2020 http://doi.org/10.15634/J0100_0701_002

Reception Date
2020-5-20
Accept Date
2020-6-9
Run Date
2020-6-10

要約

Abstract

 加齢や糖尿病,食事に伴って生体内に蓄積される終末糖化産物(advanced glycation end products:AGEs)は,多くの老年病や老け顔などの老化徴候に関わることが知られている。しかしながら,これまで抗糖化活性をもつ医薬部外品の開発は行われていない。本研究では,医薬部外品として認められているセロリエキスとルチンのAGEs形成抑制作用について検討した。1%セロリエキス,100μMルチンはAGEs形成を阻害しなかったが,両者を併用すると有意にAGEsの形成が抑制された。コントロールに比べて,医薬部外品原料規格に準じた0.1%セロリエキスと100μMルチンは,それぞれ単独あるいは併用でAGEs形成を有意に阻害した。一方,医薬部外品原料規格に準じた0.5%セロリエキスは,単独ではAGEsの形成を抑えることができなかったが,100μMルチンのAGEs形成抑制作用を増強した。医薬部外品原料規格に準じたセロリエキスとルチンの併用は,老年徴候や老年病と関わりの深いAGEsの形成を効果的に抑える一手段だと言えるかもしれない。

   Endogenously formed and food-derived advanced glycation end products (AGEs) play a role in geriatric sings and aging-related disorders, including old-looking face. However, no anti-AGE-quasi-drugs have been developed. We examined here effects of celery extract and rutin on in vitro-formation of AGEs. Although 1% celery extract or 100μM rutin did not affect the formation of AGEs, combination of these agents significantly inhibited the formation of AGEs. 0.1 % celery extract and/or 100μM rutin prepared according to the Japanese standards of quasi-drug ingredients (0.1 % CE-QD and/or 100μM R-QD) significantly inhibited the AGEs formation. On the other hand, 0.5 % CE-QD did not affect the formation of AGEs, it potentiated the anti-AGEs effects of 100μM R-QD. Our present study suggests that combination of CE-QD and R-QD might protect against aging-related disorders via suppression of AGEs formation.

キーワード

  • AGEs
  • RAGE
  • セロリ
  • ルチン
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