原 著
日本語のみ
Original
Japanese Only
糖尿病通院者の日々のカロリー・炭水化物・たんぱく質・脂質・塩分・食物繊維の摂取調査
Daily intake of calories, carbohydrate, fat, salt, and dietary fiber in outpatients with type 2 diabetes
- 自由が丘横山内科クリニック
- Jiyugaoka Medical CL., Int. Med
執筆者連絡先
Author Contact
横山 宏樹
〒080-0016 北海道帯広市西6条南6丁目4-3
自由が丘横山内科クリニック
dryokoyama@yokoyamanaika.com
Yokoyama Hiroki
Jiyugaoka Medical CL., Int. Med, Hokkaido 080-0016
dryokoyama@yokoyamanaika.com
Diabetes Frontier Online 1, e1-003, 2014 http://doi.org/10.15634/J0100_0101_003
- 受付日
- 2014-06-01
- 受理日
- 2014-06-14
- 掲載日
- 2014-06-20
Diabetes Frontier Online 1, e1-003, 2014 http://doi.org/10.15634/J0100_0101_003
- Reception Date
- 2014-06-01
- Accept Date
- 2014-06-14
- Run Date
- 2014-06-20
要約
Abstract
- 【目的】
- 2型糖尿病患者の日常生活での各栄養素の摂取を明らかにする。
- 【方法】
- 外食も含むすべての摂取の3日間の書き取り調査を行った。
- 【結果】
- 協力者は73名(20%)と多くなかったが,非協力者294名との間に,性や年齢,糖尿病治療,HbA1c,血圧値,脂質に差はなかった。カロリー・たんぱく質・脂質・塩分の過剰は60%に認め,炭水化物過剰は40%程度であった。たんぱく質は,動物性過剰を69%,植物性不足を69%に認めた。食物繊維不足は92%に認めた。カロリー過剰は,炭水化物,たんぱく質,脂質,食物繊維,塩分のすべての過剰を伴った。
- 【結論】
- 糖尿病患者におけるカロリーとバランスの是正および食物繊維摂取の重要性が再認識された。
- Aims
- To clarify daily intake of nutrients in outpatients with type 2 diabetes.
- Methods
- All food intake for 3 days including prepared food/meal were recorded and submitted.
- Results
- Among the randomly selected 367 patients, 73 (20%) provided the food records. No differences with respect to sex, age, diabetes therapy, and values of HbA1c, blood pressure and lipids were found between those who provided and did not provide. Excess intake of calories, protein, fat, and salt were found in 60%, and excess intake of carbohydrate was found in 40%. Excess of animal protein and shortage of vegitable protein exceeded 60%, respectively. Shortage of dietary fiber was found in 92%. Excess intake of calories was accompanied by excess carbohydrate, protein, fat, dietary fiber, and salt.
- Conclusion
- Repeated education for calories intake and nutrients balance with sufficient dietary fiber is needed in the treatment of diabetes.
キーワード
- 2型糖尿病
- 食事摂取調査
- 秤量記録法
- 食物繊維
- 3大栄養素