製造,調製方法の異なるドッグフード間の終末糖化産物含有量の比較とその意義
Comparison of advanced glycation end products (AGEs) content among differentially processed dog foods and its relevance in dog health
- 1) 福井県立大学生物資源学部
- 2) 鹿児島大学共同獣医学部附属動物病院
- 3) 昭和医科大学医学部内科学講座糖尿病・代謝・内分泌内科学部門
- 1) Department of Bioscience and Biotechnology, Fukui Prefectural University
- 2) Kagoshima University, Joint Faculty of Veterinary Medicine, Veterinary Teaching Hospital
- 3) Division of Diabetes, Metabolism, and Endocrinology, Department of Medicine, Showa Medical University School of Medicine
執筆者連絡先
Author Contact
山岸 昌一
〒142-8666 東京都品川区旗の台1-5-8
昭和医科大学医学部内科学講座糖尿病・代謝・内分泌内科学部門教授
shoichi@med.showa-u.ac.jp
Yamagishi Sho-ichi
Division of Diabetes, Metabolism, and Endocrinology, Department of Medicine, Showa Medical University School of Medicine,
1-5-8, Hatanodai Shinagawa-ku, Tokyo, 142-8666, Japan
shoichi@med.showa-u.ac.jp
Diabetes Frontier Online 12, e1-004, 2025 http://doi.org/10.15634/J0100_1201_004
- 受付日
- 2025-9-5
- 受理日
- 2025-10-22
- 掲載日
- 2025-11-6
Diabetes Frontier Online 12, e1-004, 2025 http://doi.org/10.15634/J0100_1201_004
- Reception Date
- 2025-9-5
- Accept Date
- 2025-10-22
- Run Date
- 2025-11-6
要約
Abstract
糖尿病では,慢性の高血糖により様々な生体内タンパク質が糖化変性修飾を受け,終末糖化産物(advanced glycation end products,以下AGEs)が促進的に形成される。これまでの多くの研究により,AGEsが糖尿病細小血管合併症,心血管病,インスリン抵抗性,骨粗鬆症,アルツハイマー病,がんなどの多岐にわたる老年病の発症,進展に関わることが明らかにされてきた。また,最近になり,AGEsが食品を通じて外因性に摂取され,生体内に吸収されることで多くの加齢関連疾患の発症リスクを上昇させたり,動物モデルで死亡のリスクを高めたりすることが報告されてきている。本論文では,製造,調製方法の異なるドッグフード間のAGEs含有量について比較検討を行い,犬の健康管理に及ぼす意義について考察した。ドライタイプとフレッシュタイプのドッグフードそれぞれ3種類ずつに含まれるAGEs量をメチルグリオキサール由来ヒドロイミダゾロン-1(MG-H1)に特異的な酵素結合免疫吸着測定法で計測した。その結果,ドライタイプの3種類ドッグフードには100 kcalあたり3.0-3.9 mgのMG-H1が含有されていたが,フレッシュタイプのものではMG-H1含有量が前者に比べて有意に少なく0.7-1.2 mg程度であった。以上のことから,製造,調製方法の違いによりドッグフード間のMG-H1含有量が大きく異なることが明らかにされた。ドッグフード中のMG-H1含有量の多寡が犬の健康に影響を及ぼすかどうかさらなる研究が必要であろう。
Non-enzymatic glycation of amino groups of proteins is accelerated under diabetic conditions, and thereby the formation and accumulation of advanced glycation end products (AGEs), senescent protein derivatives have progressed. There is an accumulating body of evidence to show that AGEs play a role in the development and progression of numerous kinds of diabetes-associated diseases, such as diabetic micro- and macroangiopathy, insulin resistance, osteoporosis, Alzheimer’s disease and some types of cancers. Furthermore, diet is a major environmental source of exogenous AGEs, which overconsumption has also been associated with various aging-related disorders in humans and shorter lifespan in mice. In this study, we compared AGEs content among differently processed 6 dog foods, and discussed its relevance in dog health. AGEs content in dog foods was measured with an enzyme-linked immunosorbent assay for methylglyoxal-derived hydroimidazolone 1 (MG-H1). Dry-type dog foods contained significantly more MG-H1 than fresh-type ones; MG-H1 content in the former was about 3.0-3.9 mg MG-H1/100 kcal, while the latter about 0.7-1.2 mg MG-H1/100 kcal. Our present study demonstrates that dry-type dog foods contain more MG-H1 than fresh ones. Additional studies are warranted to determine whether dietary MG-H1 affects dog health.
キーワード
- AGEs
- ドッグフード
- 犬
- 老年病




